Ως επιπεφυκίτιδα ονομάζουμε την φλεγμονή του επιπεφυκότα, δηλαδή της λεπτής βλεννογόνου μεμβράνης που καλύπτει το πρόσθιο τμήμα του σκληρού χιτώνα (του άσπρου τμήματος του ματιού) και εσωτερικά την οπίσθια επιφάνεια των βλεφάρων.
Ανάλογα με την αιτία που προκαλεί την φλεγμονή, διακρίνουμε 3 κατηγορίες επιπεφυκίτιδας:
- Την αλλεργική επιπεφυκίτιδα, με βασικό της σύμπτωμα τον κνησμό και στα δύο μάτια και την συνύπαρξη αυξημένων δακρύων με νηματοειδείς εκκρίσεις , την αίσθηση ξένου σώματος και φωτοφοβία.
- Την ιογενή επιπεφυκίτιδα , η οποία είναι πολύ συχνή και οφείλεται σε ιούς. (συνήθως αδενοϊούς). Μεταδίδεται από το έναν οφθαλμό στον άλλον (πχ πρώτα παρουσιάζονται συμπτώματα στον έναν οφθαλμό και ύστερα στον άλλον) αλλά και από τον ασθενή σε οικεία άτομα.
Κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος, η έντονη ερυθρότητα με την αίσθηση ξένου σώματος , όπως και το οίδημα του βλεφάρου. Οι προ-ωτιαίοι λεμφαδένες μπορούν να είναι ψηλαφητοί.
Οι μόνιμες βλάβες είναι σπάνιες.
Η χρήση αντιβιοτικών κολλυρίων δεν βοηθά, όμως και η τοπική χρήση κορτιζόνης έχει ένδειξη μόνο σε επιπλοκές της νόσου , όπως η θολερότητα του κερατοειδούς και η δημιουργία ψευδομεμβρανών που αιμορραγούν στα εκκολπώματα του βλεφάρου , γι’ αυτό το σωστό είναι η εξέταση από οφθαλμίατρο. - Την μικροβιακή επιπεφυκίτιδα , η οποία μπορεί να προκληθεί από διάφορα μικρόβια όπως ο αιμόφιλος της ινφλουέντζας και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος.
Βασικά συμπτώματα είναι οι έντονες πυώδεις εκκρίσεις (κυρίως μετά τον ύπνο και παρατηρείται οι βλεφαρίδες να είναι κολλημένες και ο οφθαλμός αρκετά ερεθισμένος. Παράλληλα υπάρχουν άφθονα δάκρυα (δακρύρροια) και και τα βλέφαρα οιδηματώδη.
Σε αυτόν τον τύπο επιπεφυκίτιδας είναι σημαντική η υγιεινή και κυρίως στα παιδιά όπου τα καθοδηγούμε μετά το παιχνίδι να πλένουν καλά τα χέρια τους και να μην τα βάζουν στα μάτια. Επιπλέον οι ασθενείς χρειάζεται να χρησιμοποιούν ξεχωριστές πετσέτες , μαξιλάρια κτλ.Είναι σημαντικό σε οποιαδήποτε φλεγμονή των ματιών να υπάρχει κλινική αξιολόγηση του πάσχοντος από οφθαλμίατρο και να αποφεύγεται η άσκοπη χρήση κολλυρίων όπου ορισμένες φορές μπορούν και να επιβαρύνουν.
Στην Ομοιοπαθητική Ιατρική υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης και των τριών τύπων επιπεφυκίτιδος , ανακουφίζοντας τον ασθενή και αποφεύγοντας την χημική επιβάρυνση. Επίσης σημαντική είναι η συμβολή της Ομοιοπαθητικής στην αντιμετώπιση των συνεχών υποτροπών, δυναμώνοντας το ανοσοποιητικό του ασθενούς και προσφέροντας βελτίωση στην ποιότητα ζωής του.
Να θυμόμαστε πως η Ιατρική είναι μία και η Ομοιοπαθητική θεραπευτική ασκείται μόνο από Ιατρούς σωστά εκπαιδευμένους, οι οποίοι μπορούν να αναγνωρίσουν την σοβαρότητα μιας κατάστασης και να σας συμβουλέψουν αναλόγως.
Βιβλιογραφία:
https://www.stlukes-stl.com/health-content/medicine/33/000040.htm
Holistic homoeopathic approach to conjunctivitis: A natural path of healing
Prospective cohort trial of Euphrasia single-dose eye drops in conjunctivitis
M Stoss 1 , C Michels, E Peter, R Beutke, R W Gorter
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11152054/
Efficacy of Homoeopathy in Managing Conjunctivitis/Pink Eye: Review Article August 2023International Journal of Research and Review 10(8):485-489