Ως ωτίτιδα αναφέρουμε την φλεγμονή του μέσου ωτός και ουσιαστικά αφορά τον χώρο πίσω από το τύμπανο.
Κατά την ωτίτιδα , οι ευσταχιανές σάλπιγγες οι οποίες είναι σαν στενοί σωλήνες, διαμέσου των οποίων επικοινωνεί το μέσο αυτί με τον ρινοφάρυγγα, μπορεί να διογκωθούν και να μπλοκαριστούν. Ο ρόλος τους είναι η προστασία του τυμπάνου εξασφαλίζοντας εξίσωση της πίεσης και η συσσώρευση βλέννας εκεί μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα ωτίτιδας.
Η έναρξη των συμπτωμάτων είναι συνήθως αιφνίδια.
Στα παιδιά μπορεί εκτός του πόνου να παρατηρηθεί πυρετός (πάνω από 38ο C), αλλαγή στην συμπεριφορά με γκρίνια, κλάμα, απώλεια όρεξης και διαταραχή του ύπνου . Συχνά παρατηρούνται και προβλήματα στην ακοή , ύπαρξη υγρού στο αυτί , πονοκέφαλος , ακόμη και απώλεια ισορροπίας.
Στους ενηλίκους υπάρχει συνήθως πόνος, υγρό και προβλήματα στην ακοή.
Στα παιδιά οι ευσταχιανές σάλπιγγες είναι πιο οριζόντιες και στενότερες με αποτέλεσμα η αποστράγγισή τους να είναι δυσκολότερη και με μεγαλύτερη πιθανότητα απόφραξης.
Σημαντικό ρόλο επίσης έχουν οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) οι οποίες βρίσκονται στο άνοιγμα των ευσταχιανών και ενδεχόμενο πρήξιμό τους και ερεθισμός τους όπως πχ σε μια ρινίτιδα ή η χρόνια υπερτροφία τους επιδεινώνει το ενδεχόμενο λοιμώξεων του αυτιού.
Άλλες παθήσεις του μέσου ωτός μπορούν να σχετίζονται με μία ωτίτιδα ή να προκαλούν ανάλογη εικόνα, όπως:
– Η επιμονή συλλογής υγρού στο μέσο αυτί (μέση ωτίτιδα με συλογή υγρού και οίδημα) χωρίς βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη , δηλαδή έχουμε μη μολυσματική απόφραξη των ευσταχιανών σαλπίγγων εξαιτίας κάποιας δυσλειτουργίας.
– Η χρόνια μέση ωτίτιδα με συσσώρευση υγρού , δηλαδή το υγρό παραμένει στο μέσο αυτί κάνοντάς τα παιδιά πιο ευαίσθητα σε λοιμώξεις και επηρεάζοντας την ακοή.
– Χρόνια πυώδης μέση ωτίτιδα και περιγράφει μια επίμονη λοίμωξη του μέσου αυτιού που δεν υποχωρεί με τις θεραπείες και μπορεί να οδηγήσει και σε διάτρηση του τυμπάνου.
Σε γενικές γραμμές μια λοίμωξη του αυτιού δεν προκαλεί συνήθως μακροχρόνιες και σοβαρές επιπλοκές , όμως οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις μπορούν να οδηγήσουν σε:
– μειωμένη ακοή εξαιτίας βλάβης του τυμπάνου ή άλλον ανατομικών δομών του ωτός.
– καθυστερημένη ομιλία και καθυστέρηση των αναπτυξιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων , εξαιτίας του περιορισμού της ακοής σε βρέφη και νήπια.
– εξάπλωση της λοίμωξης στους γύρω ιστούς προκαλώντας μαστοειδίτιδα (δηλ την φλεγμονή των αεροφόρων κυψελών της μαστοειδούς απόφυσης με σχηματισμό κύστεων με πύον) ή σπανιότερα και σε σοβαρές ωτίτιδες, την εξάπλωση της λοίμωξης στο κρανίο με φλεγμονή των μηνίγγων και του εγκεφάλου.
– ρήξη του τυμπάνου, η οποία συνήθως επουλώνεται εντός 72 ωρών και σπανιότερα θα χρειαστεί χειρουργική παρέμβαση.
Η Ομοιοπαθητική συμβάλλει σημαντικά όχι μόνο στην αντιμετώπιση της ωτίτιδας κατά την οξεία φάση αποφεύγοντας συχνά την χρήση χημικών φαρμάκων , αλλά και στην πρόληψη κυρίως των παιδιών τα οποία παρουσιάζουν συχνές υποτροπές, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού και περιορίζοντας την ένταση των συμπτωμάτων και την συχνότητα εμφάνισης των λοιμώξεων όχι μόνο του μέσου ωτός αλλά και του ανώτερου αναπνευστικού.
Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι η Ιατρική είναι μία και η Ομοιοπαθητική ως ιατρική μέθοδος χρειάζεται να εφαρμόζεται αποκλειστικά από ιατρούς σωστά εκπαιδευμένους που μπορούν να αντιληφθούν την σοβαρότητα μίας κατάστασης, να στηρίξουν την θεραπεία της και να καθοδηγήσουν τον ασθενή.
Βιβλιογραφία:
– Homeopathic treatment of acute otitis media in children: a preliminary randomized placebo-controlled trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11224838/
-Homeopathy in acute otitis media in children: treatment effect or spontaneous resolution? https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11680801/
-Should homeopathy be considered as part of a treatment strategy for otitis media with effusion in children? https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23622265/